Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η γεύση της ημέρας: Τάρτα με καρύδια και βελγικές αντίβ

Υλικά για 4-6 άτομα
1 φύλλο ζύμης κουρού ή τάρτας

Για τη γέμιση
100 γρ. καρύδια, καθαρισμένα και χωρισμένα στη μέση
2 κ. σούπας καρυδέλαιο ή 2 κ. σούπας βούτυρο
4 μεγάλες βελγικές αντίβ (ίσως τις βρείτε και ως τσίκορι ή λευκά κιχώρια)
4 κ. καφέ ζάχαρη
1 κ. σούπας κρέμα γάλακτος, πλήρη

Τρόπος παρασκευής...


Ετοιμάζετε τη ζύμη ανακατεύοντας το αλεύρι με το αλάτι, το βούτυρο και το νερό. Την απλώνετε σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα, σκεπασμένη με χαρτί ψησίματος, και τοποθετείτε πάνω της τόσα φασόλια ώστε να μην επιτρέψουν να φουσκώσει με τη θερμότητα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180ο φούρνο για 20 λεπτά. Στο μεταξύ, αφαιρείτε την πικρή καρδιά από τη βάση των αντίβ και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Τις σοτάρετε για μερικά λεπτά στο καρυδέλαιο (ή στο βούτυρο) και μόλις μαλακώσουν και γίνουν σαν διάφανες τις πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη για να καραμελώσουν. Τις στρώνετε στον πάτο της ταρτιέρας, πάνω στη μισοψημένη ζύμη. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε και τα καρύδια, μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. Τα απλώνετε πάνω από την τάρτα. Ψήνετε για ακόμη 15 λεπτά.

Σημ.:
1. Αν θέλετε την τάρτα πιο αλμυρή, θρυμματίζετε πάνω από τα καρύδια και 150 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα.
2. Καρυδέλαιο θα βρείτε σε καταστήματα με προϊόντα delicatessen.Χρησιμοποιείται και ωμό σε σαλάτες ή όπου θέλετε μια καρυδάτη νότα.
3. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη, ένα φύλλο αρκεί.